Onze wijnen

Cava’s imagoboost (Telegraaf 15 oktober 2016)

Een wijnreisje door Catalonië kan niet zonder cava. Na de stevige rode en kruidige witte wijnen van Emporda zijn we toe aan iets frivolers: bubbels dus! Nou heeft cava het bepaald niet makkelijk. Met hangen en wurgen probeert de Spaanse mousserende wijn zich tussen de Franse champagne en Italiaanse prosecco te positioneren. Dat lukt maar deels.

Cava heeft namelijk een imagoprobleem. Terwijl champagne voor luxe en stijl en prosecco voor jong en dynamisch staat, denken we bij cava vaak aan een rustieke bubble uit de supermarkt. De Spaanse schuimwijn die in de basis op dezelfde kostbare manier als champagne wordt gemaakt, heeft echter al lang niet meer die typische ‘kartonsmaak’ van vroeger.

Ook cava is met zijn tijd meegegaan. Dat wil zeggen droger (minder dosage) en lichter verteerbaar.

Daarnaast werd onlangs Cava de Paraje geïntroduceerd. Een nieuwe kwaliteitscategorie die moet gaan wedijveren met champagne. Paraje staat voor cava van minimaal tien jaar oude stokken uit één oogstjaar met minstens 36 maanden rijping op fles. Helaas kunnen we deze bubbel nog niet proeven: de eerste Cava de Paraje wordt pas rond de jaarwisseling verwacht.

In de tussentijd moeten we het dus met de betere ‘gewone’ cava doen. Hoewel cava uit heel Catalonië (en zelfs daarbuiten) mag komen, is de Penedes onder Barcelona de aangewezen streek. Hier gedijen basisdruiven xarel.lo, macabeo en parellada het best. Onze favoriet is de beendroge Mont Marçal Extremarium Brut Reserva. Voor wat extra frisheid heeft wijnmaker José Moreno aan bovengenoemde druiven een tikje chardonnay toegevoegd. Die kreeg ook wat houtopvoeding. Een luxe cava ‘nieuwe stijl’ voor een vriendenprijs.

 Bij de Bottelarij verkrijgbaar voor € 11,99 per fles.

We hebben in onze winkel een ruim assortiment aan wijnen, voor ieder wat wils.
Een heel exclusieve fles als cadeau voor je schoonouders, of een lekkere fles rosé omdat de zon schijnt. Diverse bubbels als er iets te vieren valt, al vier je maar dat het weekend is.
We hebben een mooi assortiment huiswijnen voor minder dan 5 euro per fles. Kwaliteit voor een mooie prijs!

Karin Lips geeft in samenwerking met de Bottelarij diverse wijncursussen. Vanaf 2017 zullen deze gegeven worden in onze nieuwe winkel, maar uiteraard kunt u nu vast de cursus volgen, zie hiervoor onderstaande links.